Älgsafari

Där, titta - - - en ÄLG!
Plötsligt står den bara där i skogskanten, till synes helt utan rörelse som en staty, endast de långa öronen och nosen rör sig, nästan osynlig, för att lyssna och vädra ”om luften är ren”. Att se Skandinaviens största landdäggdjur ute i den fria naturen är en imponerande och överväldigande syn! Boghöjden är för tjurar mellan 180-210 cm, längden mellan 200-290 cm, och vikten mellan 320-450 kilo, kor är något mindre.
Även på långt håll skiljer sig älgen från andra hjortdjur genom storleken, den mörkbruna färgen, den långa och nedböjda nosen och de extremt höga vitaktiga benen som är karakteristiska drag av detta fantastiska djur. På sensommaren och hösten kan man också lätt känna igen tjurarna på den platta typiska hornkronan. Den kan vara antingen skovelformad (palmat), eller smalgrenad (cervin).

Parningstiden infaller i september-oktober och älgkons dräktighetstid är 36 veckor. Det finns troligen 300 000 älgar i Sverige, fler än i alla andra länder sammanlagt!

Vi arrangerar guidade kvällsturer med bil till områden där älgarna normalt upphåller sig. Vi spanar även efter dessa fantastiska djur från jakt- och vilttorn.
Naturligtvis gör vi även ett stopp vid en jaktsstuga mitt i djupa skogen, där guiden bjuder på fika och produkter av älg medan han berättar om älgarnas levnadssätt, visar olika viltspår i naturen och förklarar älgens stora betydelse för människor som bor på landsbygden i Sverige.

För turen krävs att man har tåliga kläder och skor på sig. Kikare och kamera bör vara en självklarhet. Om du vill ha ytterligare information och/eller boka en tur i en av våra
populära älgsafaris bör du omgående ringa och fråga efter ”Viking-Erik”. Telefon 070-228 82 57. HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

  Elch-Safari

Dort, schau mal - - - ein ELCH!
Plötzlich steht er einfach da, dort am Waldrand, dem Anschein nach regungslos wie eine Statue. Nur die langen Ohren und die krumme Nase rühren sich fast unsichtbar, um zu lauschen und zu wittern ”ob die Luft rein ist”. Das gröβte Landsäugetier Skandinaviens in freier Naturbahn zu sehen, ist ein mächtiges Erlebnis! Die Bughöhe der Bullen ist zwischen 180-210 cm, die Länge zwischen 200-290 cm und das Gewicht zwischen 320-450 Kg. Tiere (Kühe) sind etwas geringer. Auch auf längere Entfernung unterscheidet sich der Elch von anderen Huftieren. Seine Gröβe, die dunkelbraune Farbe, die lange nach unten gewölbte Nase und die extrem langen weiβlichen Beine sind charakteristische Merkmale diesen phantastischen Tieres. Im Spätsommer und Herbst kan man die Bullen an den entweder flachen und schaufelförmigen (palmate) oder Rothirschähnlichen (cervine) Geweihen leicht erkennen.

Die Paarung trifft im September-Oktober ein. Die Elch-kühe sind 36 Wochen trächtig. Der schwedische Elchstamm besteht aus etwa 300 000 Tieren, und ist damit gröβer als die Stämme aller anderen Länder der Welt vereint!

Wir veranstalten geführte Elchsafaris mit dem Wagen in Gebieten wo sich die Tiere gewöhnlich aufhalten. Wir beobachten die imponierenden Tiere auch von Jagdkanzeln aus. Natürlich halten wir auch bei einer Jagdhütte tief im Wald an, wo ihr Guide zu einer Kaffeepause mit leichtem Verzehr einläd, während er über die Lebensgewohnheit der Elche und deren Bedeutung für die Wirtschaft und die schwedische Bevölkerung berich-tet. Danach geht´s weiter mit der “Jagd” auf Elche und Spurensuche verschiedener Tiere.

Für die Tour sollten Sie wetterbeständige Bekleidung und Schuhe tragen. Fernglas und Photoapparat sollten natürlich dabei sein. Weitere Auskunft und ev. Buchung erhalten Sie durch einem Anruf, Telefon 070-228 82 57. Fragen Sie gern nach “Wiking-Erik”! HERZLICH WILLKOMMEN!

 MOOSE SAFARI

There! Look at that - - - a MOOSE!
Allover sudden he ist standing there, at the first look motionless like a statue, just his long ears and somewhat crooked nose on full alert, to hear and smell if his surroundings are safe. To see Scandinavia´s largest mammal in the Countryside is an impressive experience which can rarely be matched. The shoulder height for bulls is between 180-210 cm, their lenght between 200-290 cm and their weight between 320-450 kg. Cow moose are somewhat smaller. Even at a distance, the moose differ from other deer-like animals through their immense size, their darkbrown colour, their long and downward drooping nose and their extremely long whitish legs which are characteristical marks of these impressive animals. One can also recognize the bullmoose on it´s typical flat-like horns, which may be either of shovel-type (palmate) or smallbranched (cervine).

Mating occurs during September-October and the gestation period is 36 weeks. Sweden has about 300 000 moose, more than all other Countries of the world combined!

We arrange moose-safaris by driving in the evening on specific forest roads, where those phantastic animals normally feed. We even observe them from hunting and observation towers. We also make a coffee-break at a typical hunting cabin deep in the forest, where our guide will explain the daily life of the moose and show different utensils. We also show you tracks and signs, even of other wild animals, and explain which impact moose have on the economy and on the population of the Swedes living in the countryside.

This expedition requires you to wear durable and weatherproof clothing and shoes, for instance boots. Binoculars and camera should also accompany you. For further informa-tion and booking please call us at 070-228 82 57 and ask after “Wiking-Erik”!
WARMLY WELCOME!

   Naturupplevelser
   
Långå 115, 840 93 Hede
Telefon 070-228 82 57
E-post: naturupplevelser@bahnhof.se